Kattbarnen

Kattbarnen är Emma Nordlanders debutroman och den publicerades den 18:e augusti 2013 på Norstedts bokförlag. I centrum står de tre syskonen Amos, Dalia och lilla Ella. Dalia och Amos får ta på sig föräldrarollen över den 18 månader gamla Ella efter att modern dör och fadern försvinner. Med ett minimalistiskt språk berättas om en vardag där sorg blandas med rutin, arbete och sökandet efter närhet.

 

Kattbarnen kan köpas från Bokus, Adlibris och hos välsorterade bokhandlare.

 

Läs mer på Norstedts hemsida.

 

"Emma Nordlander skriver bultande prosa, lågad av aningar, mistlurar och en gnutta hopp.... Hon gapar inte. Hon skriker inte. Hon berättar....En solklar aspirant för Borås Tidnings debutantpris."

Kristianstadbladet

"Emma Nordlander heter en av förra årets starkaste debutanter."

De Nio

"Årets förstlingverk är i mina ögon och öron Emma Nordlanders "Kattbarnen""

Ystads Allehanda

"I meningar korta som flämtningar skissar Emma Nordlander historien om de tre syskonens kamp för att hålla ihop som en familj när alla normer kantrar. Socialrealism i parti och minut av denna stadiga debutant."

Tidningen Fokus

"Hennes roman är ett ödmjukt porträtt av ungdom utan trygghet, utelämnad åt sina egna kroppar och tankar. /.../ I sin helhet är dock Emma Nordlanders debut lyckad; mellan Dalia och Amos uppstår en laddning som känns genuin. Det enda man möjligtvis skulle kunna önska sig är att författaren låtit den spänning som byggts upp tas ännu längre; längre in i berättelsen och de unga syskonens öden. Nu lämnas man något hängande, dock: i väntan på mer från Nordlanders penna."

SvD

"Det är en lysande debut, befriad från psykologiserande haranger. Nordlander litar på att läsaren kan och vill förstå saker på egen hand. Stilen blir dessutom till ett närmast existentiellt uttalande, som säger att vi är våra handlingar, våra blickar, våra ord. Vi gör saker utan att i efterhand veta varför och förblir främmande inför våra handlingar. Och därför inför oss själva."

Sydsvenskan

"Kattbarnen är en lovande debut - utan att jag riktigt kan bestämma mig för vad den lovar. Den är som en vacker gåtfull låttext, tonsatt av språkets egen musik."

Aftonbladet

Med imponerande träffsäkerhet gestaltar Emma Nordlander barnens vardag, just som en vardag. /.../ Jag imponeras av författarens raka och ändå så poetiska språk och njuter på något skevt vis av denna orgie i vardaglighet, den ligger så tätt inpå mitt eget, men ändå mil och mil härifrån. Där, bland korvbitar och byggklossar och allsköns bråte blåser en vind av oro och existentiell ensamhet. Det är både vackert och kallt."

Helsingborgs Dagblad

© 2013 Emma Nordlander | Template design by andreasviklund.com